roots
chronicle
tales
loot
reach
pathways
interview - Asenne Magazine

Autumn 2003

Miten syntyi ajatus että kanteletta voi käyttää muuhunkin kuin vain siihen perinteiseen kansanmusiikkiin? Millainen kantele on soittimena, vaatiiko se koko ajan harjoittelua kuten rummut? Miten teidän kanteleet, onko normaalit vai onko jouduttu menemään 'custom design' -linjalle?

- Vaikka kansanmusisointi on lähellä sydäntä, en alunalkajaan halunnut rajoittaa Nestiä pelkästään siihen. Olenhan minä, kuten myös juuri bändiin liittynyt basistikin, metallimiehiä, joten innoitusta ja ideoitakin voi hakea myös muualta. Maalimassa on aivan liikaa erilaisia musiikillisia anteja, että olisi hyvä lokeroitua pelkästään kansanmusiikkiin. Tottahan Nestissä kansanmusiikkia kuulee, mutta myös ambienttia, noeklassista, vanhaa pelimusiikkia (Amiga porskuttaa vielä), metallia, jne.

- Kantele ei vaadi hirveästi harjoittelua. Varsinkin sen perusteet ovat äärimmäisen yksinkertaiset. Kun on vain tietty määrä kieliä, joista lähtee vain yksi nuotti per (ja tietysti huiluäänet), niin on kohtalaisen vaikeaa soittaa väärin. Kielien virittäminen on kyllä aikaa vievää, jos ei omaa absoluuttista sävelkorvaa, kuten on tilanne minun kanssani. Oikeastaan ainoa asia joka vaatii harjoittelua on nopeuden kehittäminen. Nestissä käytetään tällä hetkellä Koistisen Kanteleen käsityönä valmistamaa 15-kielistä kanteletta, jossa on vänkiä ominaisuuksia, kuten kiinteä mikrofoni, 4 bassokieltä, olkahihna, jne., joita ei ns. normaaleista kanteleista löydä. Custom-linjalle ei ole tarvinnut mennä, mutta eipä mitään kanteleita tietääkseni kovin liukuhihnaperiaatteella valmisteta.

Nestiä on nähty keikoillakin, miten tämäntyylinen musiikki on ns. uponnut suomalaisen väestöön? Onko keikkojen saaminen/järjestäminen ongelma?

- Kyllähän keikoilla on siltä näyttänyt, kun lavan kätköistä on välillä niitä kummoisia tuijottelijoita tarkastanut, että on soitto uponnut. Myöskin keikkojen jälkeen on mukavata palautetta tullut. Immeiset ovat aika paljon olleet juuri kanteleesta kiinnostuneita, mitä en ihmettele yhtään. Olemme nyt tähän mennessä tehneet 2 keikkaa, jotka olemme soittaneet taustanauhan kanssa, mutta varsin hyvin se on toiminut näinkin. Näiden keikkojen saaminen & järjestäminen on sujunut varsin jouhevasti Jussi Heleniuksen / WCH avustuksella. Emme ole itse keikoille pukkautuneetkaan, mutta olemme menneet kun meitä on kysytty.

Useimmiten Nest lasketaan neo-folk -nimikkeen alla, koetko tämän rasitteeksi vai oikeaa suuntaa antavaksi "leimaksi"?

- Meitähän ei haittaa mikään miksi musisointiamme kutsutaan. Emmepä itsekään pysty oikein määrittelemään mitä tämä loppujen lopuksi on. Neo-folk ei toki hirveän kaukaa haettu ole, mutta Nestistä löytyy muutakin. Elikkätäs, ei haittaa vaikka Nestiä neo-folkeksi tituleerattaisiin. Kyllähän se ihmisille, jotka eivät ole tätä ikinä kuulleet, antaa osviittaa.

Jos IKL:n mies tulee tuputtamaan propagandaa kodista, uskonnosta ja isänmaasta sen perusteella että on kuullut että Nestissä on soittimena kantele, niin onko hän tullut oikeaan osoitteeseen?

- Kodissa, uskonnossa ja isänmaassa ei ole mitään vikaa, mutta minulla on jo oma käsitykseni näistä, joten en hirveästi saarnaamista arvosta. Minulla ei myöskään ole IKL:n immeisiä vastaan mitään. Tuskin he huonompia immeisinä ovat kuin minä. Jos heitä kiinnostaa Nestin musiikista tulla haastelemaan, tervetuloa. Mutta turha olettaa, että olemme nationalisteja vain sen perusteella että kanteletta soitamma.

Miten tuo yhteistyö Agallochin kanssa lähti käyntiin ja missä vaiheessa tämä suhteelliseen pitkään huhuttu split 7"ep on?

- Agallochin Juha Hauki (John Haughm) otti minuun aikoinaan yhteyttä. Aika taisi olla juuri kun odotin Isafjordin kanssa tekemämme Split CD:n julkaisua. Hän ehdotti vaihtoa Agallochin materiaaliin, jote en ollut silloin vielä kuullut. Siinä rytäkässä sitten ystävystyimme, ja olemme säännöllisesti sähköisen postin välityksellä yhteydessä. Jossain vaiheessa John ehdotti että tekisimme splitin, koska heillä oli yksi akustinen kipale, jota he olivat splitin tapaiselle suunnitelleet. Vastavuoroisesti minä sitten ehdotin heille yhtä asiaa joka pidettäköön vielä salaisuutena. He suostuivat kyllä ehdotukseeni, jonka lopputuloksen tulette näkemähän kun levy on julkaistu. Tämä Agalloch/Nest Split 7" on siinä jamassa, että kaikki musiikki on jo valmista. Nyt enää odottelemme kansikuvien valmistumista, eli sitä että minä saan ne tehtyä. Tämänhän jälkeen se on vain levy-yhtiöstä kiinni koska pusketaan levyä pihalle.

Tulevaisuuden suunnitelmia yms?

- Luonnollisesti tulevaisuuteen kuuluu musiikin tekeminen, sen soitannon kehittäminen ja äänenlaadun parantaminen. Olemme myös alkaneet käyttämään enemmän ambientimpia ominaisuuksia, ja itse ohjelmoituja synteettisiä instrumentteja. Vastapainona näille käytämme myös enemmän perinteisia vempeleitä, kuten käsin soitettua lapinrumpua. T. Saxell, joka aimemmin oli vierailevana mölisijänä, on nykyään virallinen jäsen ja pääsee näyttämään myös bassotaitojaan uusissa kipaleissa.

Siinäpä se. Hyviä jatkoja yhdelle jos toiselle.